Néhány kérdés, mielőtt…

A Grund Színház és a Momentán társulat együtt

Várady Zsuzsi a Hazaviszlekben játszik Palkovits Nóra oldalán június 26-án, azaz a Momentán Társulat és a Grund Színház idén a Budapest Pride-on nem csak a programszervezésben, de a színpadon is karöltve lép fel. Zsuzsi és Nóra majd 10 éve ismerik egymást és jó pár éve játszanak közösen, de ilyen még nem volt, hogy csak ketten legyenek a reflektor fényében. Kettőjüket kérdeztük.

Hogyan jött létre a Hazaviszlek című előadás?

Nóra: Pécsen tartottak pszichológus konferenciát a “másságról” 2016-ban, amikor meghívtak előadást játszani, mint egykori pécsi hallgatót. Boncsér Sárit hívtam partnerként egy duo gondolatával a leszbikus szerelemről, aztán játszottam Arany Brigivel az Amnesty International meghívására több alkalommal. Ezek olyan izgalmasra sikerültek, hogy repertoárra került a Grund Színháznál a formátum. Így két éve váltott szereposztással fut a Hazaviszlek queer szellemiséggel azzal a céllal, hogy közelebb kerülhessünk az emberi kapcsolatok természetéhez. A Grund Színház színészei és olyan meghívott vendégek, mint például Molnár Levi mindig hozzátesznek, alakítanak a formán, így nem csak a sztori, de a forma is estéről estére változik.

Ami viszont mindig adott a formában, az az, hogy ez egy kétszemélyes előadás. Zsuzsi, te mit tartasz kihívásnak a duó típusú színpadi improvizációs munkában?

Zsuzsi: Egyelőre leginkább a rutintalanságomat. Eddig mindössze kétszer játszottam duót. Azokat viszont legalább angolul és zenésen, hogy ha már lúd, legyen kövér. 🙂 De mind a kettőt nagyon élveztem és rengeteget tanultam belőlük, és mindkettő ebben az évadban volt, szóval viszonylag friss az élmény. Most pedig – Nóri felkérésének köszönhetően – jön a harmadik, úgyhogy úgy tűnik, lassan helyet kap ez az életemben. A duóban végig színpadon vagy, nincs szerepekből ki-be ugrálás, megpihenés – vagyis folyamatos jelenlét és folyamatos döntéshozatal.

Mit vártok a közös játéktól? Mi adja az inspirációt és mi a kihívást?

Nóra: Inspirál, hogy Zsuzsi meg tud lepni. A forgatókönyvíró agy az én karakterfókuszú játékomhoz képest izgalmasan más, hiába mindkettő improvizál. Ezt nagyon várom. Illetve megvan az a játékosi bizalom köztünk, hogy olyan történetet tegyünk a színpadra, amire igazán kíváncsiak vagyunk.

Zsuzsi: Igen, egyetértek. Ugyan csak ritkán, de régóta és jól dolgozunk, vagyis játszunk együtt. És a színpadon kívül is jó kapcsolatban vagyunk. Értjük egymást. 🙂 Ami kihívás, az talán az, hogy a Hazaviszlek tulajdonképpen Nóri saját előadásformája. Sokkal nagyobb a tudása, tapasztalata róla. A célom, hogy mindezek ellenére ne udvariaskodjak majd, hanem egyenrangú partnerként, intuícióimban bízva, szabadon játsszak vele. Izgalmas, öröm róla már beszélni is.

Hogyan és miért kapcsolódik a Hazaviszlek a Pride-hoz?

Nóra: Először is, hogy büszke vagyok rá. Másodszor pedig abban, hogy nagyon őszinte. Ez az előadás arra született, hogy akkor is feltegyünk kérdéseket, amikor nem tudjuk rá a válaszokat. És tegyük mindezt nyitottsággal és elfogadással. A Pride nekem ugyanerről szól. Így lehet, hogy már 4. alkalommal került a programok közé a Hazaviszlek, és a tavalyihoz hasonlóan idén is a Momentán társulattal közös együttműködésben.

Milyen téma foglalkoztat a Pride /LMBTQI rendezvények kapcsán?

Zsuzsi: Talán a falak leomlásának témája. Mi kell ahhoz, hogy egy Pride rendezvény megszólítson olyan embereket is, akik nem érintettek? Már ha van olyan, hogy nem érintett. Mert szerintem pont ez a társadalom fejlődésének a gátja, hogy még mindig nagyon sokan gondoljuk azt, hogy ha egy téma engem közvetlenül nem érint, akkor már nincs is vele dolgom. És ezért a kisebbségek nehezen hallatják a hangjukat, mert legtöbbször csak azok hallják meg a szavukat, akik már eleve nyitottak voltak rá. Tehát például hogy hogy létezik, hogy egyetlen kormánypárti politikus nincs ott egy Pride megnyitón? Én nem hiszem, hogy mind homofób. Inkább azt, hogy nem mernek elmenni, mert majd mit gondolnak róluk. Vagy persze lehet, hogy a tökéletes érdektelenség: mi közöm hozzájuk? Csak hát így közeledés, kommunikáció is nehéz lesz. Foglalkoztat még az aktivizmus is. Lenyűgözve nézem, milyen sok ember van, aki elképesztő energiával szolgál igaz ügyeket, ez állati inspiráló. És persze fókuszba kerül a saját identitásom is.

Kinek ajánljátok ezt az előadást?

Nóra: Aki ráér aznap este, szerintem jöjjön. A Budapest Pride további improvizációs estjeit is nagy szeretettel ajánljuk a közönség figyelmébe