Andrew Hefler improvizált musical

5 musical, amiről észre sem veszed, hogy improvizált

Először is én nem vagyok egy musicales alkat, nem ilyen színházi vonalon nevelkedtem, de a közelgő dal kurzusunkkal kapcsolatban eszembe jutott, hogy nagyon izgalmas, amikor az improvizáció össze van kapcsolva a musicallel. Egészen más a hatás, mint a hagyományos zenés daraboknál. Egyszerre izgulsz, hogy a történet merre megy tovább, és ugyanakkor le vagy nyűgözve, hogy milyen dalokat hallasz. Dalokat, amelyek az adott pillanatban jönnek létre a szemed láttára! De nem is húzom tovább az időt, jöjjön az ötös lista.

 

Showstopper!

Egy londoni improvizációs csapat. Az előadásukban minden tánc, minden elhangzott dal, minden karakter improvizált. Az előadás onnan indul, hogy egy híres producer (nem tudjuk ki, de nagyon híres) telefonál a társulatnak, hogy ma estére össze kell tegyenek egy musicalt. A közönség javasolhat musical stílusokat, néha címeket, vagy kiválaszthatja, hogy mely karaktereknek hallgatná meg a dalát. A történet pedig a nézők szemei előtt áll össze!

 

 

Happily ever after – The Maydays

Szintén egy angliai csapat csak ők Brightonban játszanak rendszeresen. Az előadásuk 100%-ban improvizált, a nézőktől egy régi foglalkozást kérnek, ami a keretet adja az egész előadásnak. Azért izgalmas őket nézni, mert megidézik a Tim Burtoni világot mind a karaktereken, mind a dalokon keresztül. Izgalmas egyvelege ez egy sötét musicalnak, de ugyanakkor elképesztően szórakoztató.

 

Off Book

Rendkívül izgalmas kezdeményezés, mert ők nem is feltétlenül színházban szerepelnek, sokkal inkább egy musical podcastot hoztak létre. Ezért is lehet, hogy a lenti videó kevésbé nyújt a klasszikus értelemben vett színházi élményt. Mindenesetre a podcastjaik szépen szólnak, szóval ha autóban utazol hallgasd meg őket.

 

 

Game Changer – Dropout

Őket is az interneten lehet fellelni, ezt úgy értem, hogy streamelt előadásaik és/vagy show-ik vannak. Nem csak és kizárólag rögtönzött musicallel foglalkoznak, de egy-egy jelenet erejéig megmutatják, hogy ők hogyan improvizálnak dalt.

 

 

Andrew Hefler és Ben O’Brian

Végül, de nem utolsó sorban egy csepp musical improvizáció a Grund Szinház színeiben. A dal egy Cagematch előadásunk előtt készült, tulajdonképpen csak bemelegítés volt az előadásra. Hasonlóan történik nálunk is a dal kialakítása, hiszen itt is egy szó adja az inspirációt a dalhoz, a szó határozza el a tartalmat, úgy hogy néha szorosan, néha pedig lazán kapcsolódik hozzá.