ImVisible nemzetközi imprószínházi minifesztivál

A Grund Színház bemutatja:

3 nap, 4 ország, 5 impró show, 6 workshop és megszámlálhatatlan közös pillanat.

Egy pár nap erejéig Budapesten gyűlt össze Közép-Európa impró-közössége. Ebben a rövid, de elképesztően intenzív három napban hatalmas energiákat mozgósítottunk, együtt gondolkodtunk, éreztünk jelen voltunk és alkottunk: közös platformot teremtettünk annak, hogy mit jelent számunkra a színpadi improvizáció.

Cseh, lengyel, szlovák és magyar improvizátorok kooperációjában születtek csodálatos színpadi pillanatok, tártuk fel és tettük láthatóvá azt, ami közös bennünk. Az elmúlt három év változásai, krízisei, nehézségei mindannyiunkban nyomot hagytak: az újjászületés, újrakezdés lehetőségei valamennyiünket foglalkoztatnak, az improvizációban pedig mindig a közös igazság feltárására törekszünk.

A fesztivál során öt olyan show-t raktunk színpadra, ahol az emberi kapcsolatok voltak a középpontban. A rendezvényt csütörtökön a CageMatch hosszú formátumú impró előadás nyitotta, ahol a négy ország színészei három vegyes csapatban küzdöttek a bajnoki övért – amit jelen esetben egy kék torzó szimbolizált. Izgalmas formában öltött testet a résztvevő országok imprós közösségeinek sajátos nyelvészete, egyéni technikái és módszertana, és mindig öröm látni, amikor ezek a különbségek egy egészben forrnak össze.

 

 

Pénteken két show-t mutattunk be: az Afterparty-ban egy parti utórengésein és következményein keresztül láttunk bele valóságos és emberi pillanatokba, testvéri, baráti és szerelmi kapcsolatokba – melyekben mindig nagy a tét. Egymásra találnak-e a szerelmesek? Együtt marad-e a pár? Beteljesedik-e a vágy…? Csak egy átlagos parti – de a hatásai meghatározóak s közel sem hétköznapi jelentőségűek.

A Microcosmos-ban életre keltek a tárgyak, a testnedvek és az érzelmek: ebben a különleges formátumú improvizált előadásban a színészek ki-be zoom-oltak a színpad különböző dimenzióiban. Megszólaltak a hamutartók, a CD-ék és a puskagolyók, de szót kértek az emberi szereplők őrangyalai és véredényei is. A nemzetközi improvizátor csapat igen mozgalmas és intenzív előadást rakott színpadra, ahol tobzódhattunk a bámulatos színpadi technikákban.

A fesztivál zárónapjának első előadásában, a Your Life’s Tale-ben ismét az érzelmek, a személyes megélések, közös múlt- és jövőbeli pillanataink kerültek a középpontba. A közönség gyerekkori történetei, álmai, félelmei és vágyai inspirálták a játszókat a jelenetek megteremtésében, melyek mindenki számára felidéztek ismerős mozzanatokat, otthonos és igaz pillanatokat.

A Signs of Life-ban két rendező kooperációjában kaptunk könnyed, de valódi és őszinte helyzeteket, melyekben könnyű volt magunkra ismernünk. A három sűrű nap közös munkája alatt kifejezetten összeért és kiforrott nemzetközi színész-csapat fesztelen és roppant szórakoztató előadása méltó zárása volt fesztiválunknak.

 

 

Az előadásokon kívül változatos workshop-kínálattal készültünk meghívott résztvevőinknek és az improvizáció iránt érdeklődő közönségnek. Üdítő és figyelemfelkeltő újdonságokat, módszereket és technikákat tanulhattunk: hogyan műveljük az imprót tantrikus módon, hogyan legyünk a színpadon normális, kiegyensúlyozott és szerethető karakterek, hogyan dolgozzunk a váratlan ajánlatokkal, és új metódusokat kaptunk a tárgyakkal való munkára vagy hogy miképp tegyük a közönség számára is fontossá a színpadon megmutatott kapcsolatokat. A workshopok számos érdeklődőt vonzottak a magyar impró szcénából és a külföldi vendégkörből is.

A V4-es kooperáció munkája folytatódik – következő állomásunk …. …..!

Gyere el a következő előadásunkra!

Nincs esemény